Prejsť na obsah

ovocné výpestky - Mivagro s.r.o

Preskočiť menu
Naša ponuka ovocných stromčekov - jeseň 2025

PREHĽAD odrôd


Obrázok
Ovocný druh
Názov odrody
Popis odrôd - (celková charakteristika) a najdôležitejšie vlastnosti
Dozrievanie

JABLOŇ
Vista Bella
Letná odroda, má stredne veľké plody s karmínovočerveným líčkom, sú šťavnaté, veľmi chutné.
koncom júla
JABLOŇ
Šampion
Skorá zimná česká odroda s červenými plodmi, bývajú veľké, dužina je krémová, šťavnatá, veľmi chutná.
september

JABLOŇ
Golden Delicious
Neskorá najrozšírenejšia zimná odroda pôvodom z USA, plody sú stredne veľké, šťavnaté, aromatické.
október

JABLOŇ
Pinova
Neskorá veľmi kvalitná zimná odroda pôvodom z Nemecka, plody sú stredne veľké, chuť plodov je vynikajúca.
október

JABLOŇ
Jonagold
Neskorá zimná odroda, veľmi rozšírená, rodí bohato, plody sú šťavnaté, voňavé, veľmi chutné.
konc. sept. - október

JABLOŇ
Jonagored
Zimná odroda s výrazne červenými plodmi, nemajú striedavú rodivosť, chuť plodov je výrazná, vynikajúca.
koncom septembra

JABLOŇ
Topaz
Neskorá rezistentná, zimná odroda, rastie pomerne silne, plody sú stredne veľké, sladko kyselkasté,
koncom septembra

JABLOŇ
Rubinola
Zimná rezistentná odroda so sýto červenými plodmi, ktoré sa dobre skladujú. Chuť plodov je vynikajúca.
september

JABLOŇ
Jonathan
Zimná veľmi neskorá odroda, veľmi rozšírená, plody sú šťavnaté, voňavé, chuť plodov je výborná.
október - november


HRUŠKA
Williamsova
Letná žltoplodá odroda typu "maslovka", s bielou a šťavnatou dužinou, chuť plodov je vynikajúca.
august - september

HRUŠKA
Clappova
Letná odroda (maslovka), šupka je zelená s červenkastým líčkom, dužina je biela a šťavnatá, chuť plodov je vynikajúca.
august - september

HRUŠKA
Boscová fľaša
Jedna z najstarších hrušiek (kráľovná hrušiek). Rodí bohato, pravidelne a chuť plodov je vynikajúca.
september - október

HRUŠKA
Lucasova
Plody majú typický asymetrický tvar, sú žltozelené, neskôr žlté, dužina je sladká, šťavnatá, aromatická.
október

HRUŠKA
Dicolor
Zimná zeleno-červená odroda, dužina je šťavnatá, korenistá, veľmi chutná. Zber je v septembri, no konzumne dozrieva až v decembri.
október

HRUŠKA ázijská
Hossui
Letná ázijská odroda s hrdzavými plodmi (= farba šupky), ktoré sú šťavnaté, sladké, aromatické.
august - september

HRUŠKA ázijská
Nijisseiki
Letná ázijská odroda s hrdzavými plodmi (= farba šupky) s výraznými lenticelami. Plody sú atraktívne, šťavnaté, sladké a aromatické.
august - september


DULA
Konstantinopeler
Dula jablková, plody sú veľké, intenzívne žlté, typicky aromatické a veľmi atraktívne. Povrch plodov je zamatový.
október

DULA
Bereczki
Maďarská odroda rozšírená po celom svete. Strom ma guľovitú korunu. Plody dozrievajú koncom augusta až v októbri.
konc. autusta - október


ČEREŠŇA
Burlat
'Burlat' je skorá odroda, plody červené, nebývajú červivé (skôr kvitnú, skôr dozrievajú), veľmi chutné.
jún

ČEREŠŇA
Tamara
Odroda Tamara je neskorá odroda typu tmavá chrupka. Vyniká najmä svojou kvalitou plodov a odolnosťou voči chorobám.
koncom júla - august

ČEREŠŇA
Sumburst
'Sumburst' je samoopelivá, slabo rastúca odroda na podpníku Gisela 5, plody nepraskajú, sú veľmi chutné.
júl


VIŠŇA
Érdi Bőtermő
Stredne skorá, samoopelivá odroda maďarského pôvodu, známa svojimi veľkými, tmavočervenými a odolnými plodmi.
koncom júna - júl


SLIVKA
Čačanská Lepotica
Samoopelivá odroda sliviek, ktorá je obľúbená hlavne pre vysokú úrodnosť. Je to samoopelivá odroda typu poloslivka.
začiatkom augusta

SLIVKA
Stanley
Samoopelivá odroda, pôvodom z USA. Plody sú stredne veľké, podlhovasté, tmavomodré, s jemným voskovým povlakom; sú všestranne použiteľné.
začiatkom septembra

SLIVKA
Jojo
Jojo je samoopelivá, mrazuvzdorná odroda so stredne veľkými až veľkými ovalnými plodmi. Rodí pravidelne a bohato.
začiatkom septembra

SLIVKA
Toptaste
Nová, rezistentná, čiastočne samoopelivá odroda, známa svojou vysokou odolnosťou voči chorobám ako je šarka . Plodí pravidelne a bohato. Plody sú stredne veľké, tmavomodré, so žltou, šťavnatou, sladkou a aromatickou dužinou, ktorá sa dobre oddeľuje od kôstky.
september

SLIVKA
Joganta
Slivka Joganta  patrí medzi nové odrody, vysoko odolné voči šárke, je skorá a má vysokú úrodnosť s kvalitnými plodmi.
august - september

SLIVKA
Topfirst
Slivka Topfirst je samoopelivá odroda, plody sú stredne veľké, oválne, dužina je žltá, šťavnatá, chutná, všestranne použiteľná.
júl - august


RINGLOTA
Althanova
Althanova je obľúbená, stará odroda ringlóty, ktorá je známa svojimi veľkými a šťavnatými plodmi. Bola vyšľachtená v Česku. Plody sú veľké až veľmi veľké, guľovitého tvaru. Plody dobre odolávajú praskaniu.
august

RINGLOTA
Zelená ringlota
Staršia obľúbená odroda, ktorej plody sú stredne veľké, guľovité, dužina je zelenožltá, sladká, šťavnatá a aromatická, s dobre oddeliteľnou kôstkou. Plody sú vhodné na priamy konzum, prípravu kompótov, džemov aj destilátov.
august


MARHUĽA
Orange Red
'Orange Red' je skorá marhuľa s vysokou odolnosťou proti mrazu (jedna z najlepších odrôd marhúľ súčasnosti). Plody sú veľmi veľké, šupka je hladká, oranžová, na slnečnej strane s červeným líčkom. Dužina je pevná, šťavnatá, aromatická a sladká.
júl

MARHUĽA
Bergeron
'Bergeron' je neskorá odroda, pochádzajúca z Francúzska, známa svojou vysokou úrodnosťou a mrazuvzdornosťou. Je vhodná do teplejších, chránených polôh, ale vďaka svojej odolnosti sa dá pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach.
júl - august

MARHUĽA
Goldrich
'Goldrich' je stredne skorá, čiastočne samoopelivá odroda, pôvodom z USA. Je známa svojimi veľkými a kvalitnými plodmi. Vyznačuje sa bujným rastom a dobrou odolnosťou voči mrazom.
koncom júla

MARHUĽA
Hargrand
Marhuľa Hargrand je neskorá kanadská odroda, odolná proti mrazu a chorobám, s veľkými, šťavnatými plodmi vynikajúcej chuti. Je vhodná aj do chladnejších oblastí.
koncom júla

MARHUĽA
Maďarská
Marhuľa 'Maďarská' patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie odrody marhúľ v strednej Európe. Je cenená najmä pre svoju vynikajúcu chuť, všestranné využitie a vysokú odolnosť.
koncom júla


BROSKYŇA
Redhaven
Broskyňa  'Redhaven' je spoľahlivá, samoopelivá odroda, ktorá má  veľké, šťavnaté  plody so žltou dužinou, ľahko sa oddeľujúcou od kôstky. Dozrieva začiatkom augusta a má vysokú rodivosť, vynikajúcu chuť a dobrú odolnosť voči kučeravosti.
začiatkom augusta

BROSKYŇA
Champion
Broskyňa 'Champion' je veľmi úrodná, obľúbená odroda s veľkými, žltobielymi plodmi. Dužina je šťavnatá, biela, stredne pevná a sladkokyslej chuti, ľahko oddeliteľná od kôstky. Odroda je vhodná pre záhradkárov.
koncom augusta

BROSKYŇA
Suncrest
Broskyňa 'Suncrest' je neskorá odroda s veľkými, karmínovo-červenými plodmi. Žltá dužina je sladká, šťavnatá a ľahko sa oddeľuje od kôstky. Je mrazuvzdorná a dobre rodí aj v okrajových oblastiach.
začiatkom septembra

BROSKYŇA
Cresthaven
Broskyňa Cresthaven je neskorá odroda. Plody sú stredne veľké až veľké, s atraktívnym červeným líčkom a žltou dužinou, ktorá sa ľahko oddeľuje od kôstky. Chuť je lahodná, sladko-aromatická, vhodná na priamy konzum aj spracovanie. Plody nie sú citlivé na otlačenie.
koncom augusta - sept.

BROSKYŇA
Remény
Plochá, veľmi atraktívna broskyňa 'Remény' je samoopelivá odroda s plochými, stredne veľkými až veľkými plodmi, nazývanými aj šišky. Má bielu, aromatickú a sladkú dužinu. Je vhodná aj do vyšších polôh.
koncom júla - august


NEKTÁRINKA
Caldesi 2000
'Caldesi 2000' je samoopelivá, stredne skorá odroda s veľkými, vajcovitými plodmi. Má hladkú, červeno-žltú šupku a pevnú, bielu dužinu s červeným žilkovaním. Chuť je veľmi sladká a osviežujúca. Odroda je odolná voči mrazu a praskaniu plodov.
koncom júla

NEKTÁRINKA
Venus
Nektárinka Venus je  neskorá, samoopelivá odroda s veľkými plodmi, ktoré dozrievajú koncom  augusta. Plod má pevnú, červenú šupku a žltú, šťavnatú dužinu s  vynikajúcou, sladkou chuťou. Dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Je  mrazuvzdorná a vhodná do teplých a stredných nadmorských výšok.
koncom augusta

MENEJ ZNÁME ovocné druhy:
GAŠTAN
Maronia
Gaštan Maronia je kvalitná talianska samoopelivá odroda jedlého gaštana, cenená pre svoje veľké plody. Tie majú sladkú, chrumkavú dužinu a tenkú, ľahko sa lúpajúcu šupku. Stromy sú náročnejšie na klimatické podmienky. Plody vynikajú najmä svojou arómou a chuťou.
október - november

MORUŠA
Moruša biela (Morus alba) pochádza z Ázie, najmä z Číny. Je známa už viac ako 2000 rokov a bola široko pestovaná v Európe a iných častiach sveta pre svoje plody a ako krmivo pre hodvábne červy. Dorastá do výšky 10-15 metrov, s rozložitou korúnou. Strom má ploché, široké listy, ktoré sú svetlozelené. Plody sú biele alebo žlté, podlhovasté bobule, ktoré sú sladké a šťavnaté. Dĺžka plodov je približne 2-3 cm. Chuť je jemná a príjemná. Zber plodov sa vykonáva od júna do augusta, v závislosti od klímy a podmienok. Plody sú jedlé a môžu sa konzumovať čerstvé, spracované do džemov, štiav alebo likérov. Sú tiež cenné pre výživu, obsahujú vitamíny a antioxidanty. Z nárokov preferuje slnečné, teplé a chránené miesta. Najlepšie sa darí v úrodných, hlinitých alebo piesčito-hlinitých pôdach s dobrým odvodnením.
Moruša čierna (Morus nigra) pochádza z južnej Európy, Ázie a severozápadnej Afriky. Bola rozšírená do mnohých oblastí kvôli svojim chutným plodom a ako dekoratívny strom. Dorastá do výšky 10-15 metrov. Má hustú a rozložitú korunu, listy sú tmavozelené a oválne. Plody sú tmavočierne, takmer fialové, sladké a trochu kyslé, s dĺžkou 2-3 cm. Sú šťavnaté a majú výraznejšiu chuť ako moruša biela. Zber plodov sa zvyčajne vykonáva od júna do augusta, avšak plody dozrievajú nerovnomerne, takže je potrebné zbierať ich postupne. V nárokoch preferuje slnečné miesto, dobre odvodnené pôdy s dostatočnou vlhkosťou. Je tolerantná k rôznym pôdnym typom, avšak najlepšie rastie v úrodných, hlinitých pôdach. Plody moruše čiernej sú obľúbené na konzumáciu čerstvých alebo na výrobu džemov, múk, vína a iných kulinárskych produktov. Taktiež sú cenné v tradičnej medicíne a majú vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov.
Oba druhy moruše majú svoje špecifické vlastnosti a využitia. Moruša biela je viac populárna pre svoje plody a ako krmivo pre hodvábne červy, zatiaľ čo moruša čierna je známa svojou vynikajúcou chuťou a je obľúbená medzi zberateľmi.

Drobné ovocie:

- ríbezle
zmes odrôd

- stromčekové
Ríbezle  sú drobné bobuľové ovocie rastúce na kríkoch alebo stromčekoch,  obľúbené pre svoju osviežujúcu, kyslastú až sladkokyslú chuť.  Existujú v rôznych farbách, najčastejšie červené, čierne a biele. Sú  bohatým zdrojom vitamínov, antioxidantov a vlákniny. Využívajú sa na  priamy konzum aj na spracovanie. Ríbezle  zvyčajne dozrievajú a zbierajú sa v letných mesiacoch, najčastejšie od  júna do augusta, v závislosti od odrody a klimatických podmienok.  Červené a biele ríbezle sú často pripravené na zber už koncom júna alebo  začiatkom júla, zatiaľ čo čierne ríbezle zvyčajne dozrievajú o niečo  neskôr, od polovice júla do augusta. Najlepší čas na zber je, keď majú  bobule sýtu farbu (červenú, bielu alebo čiernu), sú jemne mäkké a plné  chuti. Pri zbere červených a bielych ríbezlí je ideálne odstrihnúť celé  strapce, zatiaľ čo čierne ríbezle sa často zbierajú jednotlivo. Plody by  sa mali zbierať za suchého počasia, aby sa predišlo plesniam.
júl - august

- egreše
zmes odrôd
- stromčekové
Egreš je tŕnitý ker s laločnatými listami, ktorého plodom sú guľaté bobule rôznych farieb (zelené, žlté, červené).  Môžu mať hladkú alebo chlpatú šupku a obsahujú drobné semienka. Chuť je  charakteristická, osviežujúca, najčastejšie kyslá až sladkokyslá,  bohatá na vitamín C. Egreše zvyčajne dozrievajú v lete, najčastejšie v období.  Zber môže prebiehať v niekoľkých fázach. Nedozreté plody, ktoré sú  tvrdé a kyslé, sa zbierajú od júna a hodia sa na varenie džemov alebo  kompótov, zatiaľ čo plne zrelé plody, ktoré sú mäkšie a sladšie, sa  zberajú od júla do augusta a sú ideálne na priamu konzumáciu. Pri zbere  zrelých plodov sa oplatí použiť rukavice, pretože kríky sú tŕnisté, a  ovocie treba jemne stiahnuť zo stonky, aby sa nepoškodila šupka.
jún - august

- maliny
zmes odrôd
Maliny sú aromatické a šťavnaté plody, ktoré sú  súplodiami drobných kôstkovičiek.  Sú bohaté na vlákninu, vitamíny a antioxidanty, s chuťou sladkokyslou.  Zvyčajne sú červené, no existujú aj odrody so žltými, čiernymi a  fialovými plodmi. Sú ideálne na priamu konzumáciu, prípravu džemov,  sirupov či koláčov. Doba zrenia a zberu malín závisí od ich odrody, ktoré sa delia na letné a jesenné.  Letné maliny, plodiace na minuloročných výhonkoch, dozrievajú od júna  do júla, zatiaľ čo remontantné (jesenné) odrody, ktoré plodia na  tohtoročných výhonkoch, sa zberajú od augusta až do príchodu prvých  mrazov. Zber prebieha postupne, keďže plody nedozrievajú naraz, a maliny  sú pripravené na oberanie, keď majú sýtu farbu, sú mäkké a ľahko sa  oddelia od stopky. Zber sa odporúča vykonávať v suchom počasí, aby sa  predišlo plesniam.
jún - júl  (letné odrody)

august - október

- čučoriedky
Čučoriedky sú nízke, často rozvetvené kríky, ktoré rastú v hlbokých kyslých pôdach. Sú známe svojimi chutnými plodmi a sú populárne v lesných a prírodných oblastiach. Plody sú malé, guľaté, zvyčajne tmavomodré až čierne, s voskovým povrchom. Majú sladkú chuť a sú bohaté na vitamíny (najmä vitamín C a K) a antioxidanty. Rastliny vyžadujú predovšetkým kyslé a dobre priepustné pôdy. Ďalej potrebujú slnečné alebo polotienisté miesto a pravidelnú zálievku (avšak neznáša premočenie).

- figovníky
Figovníky sú stredne veľké stromy alebo veľké kríky, pôvodne pochádzajúce z Blízkeho východu a Stredomoria. Sú známe svojimi príťažlivými listami a plodmi. Plody figovníkov, nazývané figy, sú mäkké, sladké a môžu byť zelenej, purpurovej alebo tmavočervenej farby. Majú žuvaciu textúru a sú bohaté na cukry, vlákninu, vitamíny a minerály. Figovníky najlepšie rastú v dobre odvodnených pôdach, primerane bohatých na živiny. Preferujú plné slnečné svetlo a pravidelnú zálievku.

- hurmikaki
Hurmikaki (Diospyros kaki) patrí do rodiny ebenovníkov. Hurmikaki (plody) majú zvyčajne okrúhly alebo oválny tvar, s hladkou a lesklou šupkou. Farba plodov sa môže líšiť, najčastejšie sú oranžové, žlté alebo červené, v závislosti od odrody. Po dozretí sa plody stávajú mäkkými a šťavnatými. Plody majú veľmi sladkú jemne korenistú chuť. Nezrelé plody sú trpké a nepríjemné na chuť, preto je odporúčané počkať, kým plody úplne dozrievajú pred konzumáciou. Hurmikaki sú bohaté na vitamíny, predovšetkým vitamín A a vitamín C, ako aj na vlákninu a antioxidanty. Hurmikaki sa pestujú v mnohých oblastiach po celom svete, najmä v subtropických a tropických regionoch. Pestovanie hurmikakí si vyžaduje teplé podnebie a dobre odvodnenú pôdu. Plody sa zbierajú, keď sú plody zrelé, čo zvyčajne nastáva na jeseň. Po zbere sa plody môžu konzumovať čerstvé, ale aj spracovávať do džemov alebo štiav.





Návrat na obsah